Goderdzi Kayak Merkezi

01.01.2019


HOŞGELDİN 2019







Yeni yıla girdiğimiz ilk günü tatil olmasından faydalanarak karlı dağlarda değerlendirelim istedik ve Batum'un dağlarına doğru yol almaya başladık.




Daha önce bir çok defa ziyaret ettiğimiz Adjara yaylalarında yeni açılan kayak merkezini ilk kez deneyimleyecektik.

Batum merkezden yaklaşık 104 km uzaklıkta olan Beshumi yaylasına varana kadar (Çoruh vadisininde  birleştiği yol boyunca) çoğunluğunu müslüman halkın oluşturduğu çok sayıda ilçe ve köyden geçiyoruz. Bu dağlık bölgedeki yerleşim birimlerinde yaşam koşulları pek kolay olmasa da nüfus oldukça fazla. Batum-Akhaltsikhe (Ahıska) oto yolu; Acariskali (Acara nehri)  boyunca Khelvachauri, Keda, Shuakhevi, Khulo gibi ilçeleri ve buna bağlı pek çok köyü peş peşe geçip Beshumi yaylasına kadar uzanıyor. 4 yıl önce bir yaz günü bu rotadan geçip Ahıskaya vardığımız maceralı gezimizi de "Derin Bir Su Damlası " yazımızdan okuyabilirsiniz.




4 yıl önceki kadar olmasa da bu gezi de epey maceralı başladı ama bu sefer çok şanslıydık. Öğleden sonra 16:00 sularında başladığımız yolculuğumuzun 3. saatinde hava epeyce kararmıştı ve karlı köy yollarından ilerlerken yol kenarındaki karların gizlediği taş yığınının üzerinden süratle geçince sol iki jantımız aynı anda hasar aldı. Ve ne büyük şanstır ki kontrol ve tamir için durduğumuz Dioknisi Köy meydanında tam da lastik tamircisinin dükkanına denk gelmişiz. Sadece patlak olsa kendimiz de tamir edebilirdik. Patlaktan fazlası vardı...



Buradaki halk çoğunlukla müslüman ve bizim Türk olduğumuzu anlayınca yardım için adeta seferber oldular. 
Lastik ustası tekerlerimizi söktüğünde anladık ki lastikler patlamamış, direk jantlar taşın vurduğu iç kısımdan kırılmış.💀 
Gecenin o saatinde iki jant kırıp dağ başında usta bulabilmek, hem de elinle koymuş gibi... Endişe etmek yerine birbirimize bakıp gülümserek aslında şunu söylüyorduk; " Başımıza bir iş gelmeden çıktığımız tek bir yol maceramız yok evet, bu da onlardan biri, gül geç nasıl olsa çözülüyor bir şekilde

Bu rahatlıkla gecenin ayazında lastiklerimizi tamir eden ustayı, etrafımıza biriken köy halkını, bizi sürekli evlerine davet eden köylüleri ve köyün muhtarı Vaja Bey'i hiç unutmayacağız. Baştan macerayı kabul ederek başlamıştık aslında bu yolculuğa. Çünkü konaklama noktalarının hepsinin dolu olduğunu bilerek yola çıktık. Vaja bize en son köydeki cami imamının numarasını verdi ve konaklama işimizi de böylelikle çözmüş olduk.

Kırılan jant yedek lastiğimiz ile değiştirildi, çatlayan diğer ön jant ise ustanın lastik yaması ile geçici olarak onarıldı. Tam işimiz bitti deyip yolumuza devam edecektik ki yakınlarda iki aracın "kar sebebi ile" yardımımıza ihtiyacı olduğunu öğrendik.


Şimdi yardım sırası bizdeydi... Kar sebebi ile rampayı çıkamayan bir minibüsü vinçleyip yola çıkardık. Bizim gibi lastiğini patlatan diğer araca da yanına kadar yedek lastik götürerek yardım ettik.
Tüm bu olayların üstüne Goderdzi'ye 3 km kala son köy olan Danisparauli Köyüne vardığımızda saat 21:00 olmuştu bile. Köyün imamı Amiran bizi karşıladı, "kendisinin işlettiği pansiyonda ve köydeki diğer tüm pansiyonlarda" hiç yer kalmadığı için bizi komşusu olan küçük bir ailenin evine misafir olarak yerleştirdi. 

Amiran Hoca gayet güzel Türkçe konuşuyor. Hoca ve aileyle birlikte geç saate kadar sohbet edip ardından bizim için hazırladıkları misafir odasına dinlenmeye geçtik. 

Köydeki tüm evler birbirinin aynısı. Dış cephe ısı yalıtımı maalesef yok ve hava çoook soğuk. Türkiye'den gelme elektrikli battaniyeler ile ısıttığımız yatağımızda burun ucumuz donarak uyuduk ve sabah -7 derecede nefesimizin buhara dönüştüğü bir havada uyandık.


Sabah evin annesi çoktan kalkmış ve salondaki sobayı yakıp bizim için odayı ısıtmıştı. 
Kahvaltı için bizi bekliyordu. Köyde kadın olmak zor iş...


Gürcistan'da kahvaltı kültürü bizimkinden oldukça farklıdır. Sabahları süt ile pişirilmiş pirinç lapası yiyorlar. Tabi köyde hayvancılık da olduğu için mis gibi peynir ve tereyağı da var. Sobada pişmiş ev ekmeği ve sallama çay... 
Karnımız da doyduğuna göre şimdi kayak merkezine çıkma zamanı.



Goderdzi  Kayak merkezi henüz çok yeni olduğu için konaklama sorunu tam olarak çözülememiş ama devam eden bir çok otel inşaatı da vardı. Bu sebeple en yakın köyde hemen hemen tüm evler pansiyona dönüştürülmüş.



Pansiyon sahipleri arazili araçları ile kayak merkezine ulaşımı da sağlıyorlar. Kayak merkezinde tamamlanmış bir otel, 6 evlik ahşap villalar ve bir restoran bulunuyor. Diğer yemek mekanları ise açık alanda yer alıyor.




Biz çok erkenden çıkmış olacağız ki pistler neredeyse boştu. Tam gün pist biletimizi adam başı 25 lariye alıp hemen pistin başına çıktık. Zira gondol 10:00 'da çalışmaya başlıyor.



Pistlerin zirve noktası 2364 metre yükseklikte. Bir gondol (Gondola), bir telesiyej(Chairlift) ve bir tane de kayak eğitimi için magic carpet bulunuyor.


Eğitim almak isteyenler ve yeni öğrenen minikler için bu halı çok işe yarıyor.


Pistlerin uzunluğu ve zorluk dereceleri de tam kıvamında. Profesyoneller için aşırı zor olan ve siyah çizgilerle anlatılan pist burada yok. "Benim korkulu rüyam olan dik zirvelerden" genelde düşe kalka indiğim için mavi çizgi ile belirtilmiş pist tam bana göre idi. 
Bu arada, öğle saatlerinde pansiyon odalarını dolduranlar birer birer pistlere gelmeye başladı.


Ahşap yayla evlerinin arasından kayıp, köknar ağaçlarının gölgelerinden geçtiğimiz pistlere güneş de vurunca çok keyifli onlarca tur yapabildik.





Öğleyin meydandaki yılbaşı ağacının yamacında biraz soluklanıp güneş etkisini yitirmeden son bir kaç tur yapıp geri dönüş yoluna koyulduk. 



Karla kaplı küçük köylerin arasından inerken bir yandan da daha önce deneyimlediğimiz kayak merkezlerinin değerlendirmesini yaptık. 



Goderdzi ile birlikte sayısı 5'e çıkan Gürcistan'daki kayak merkezlerini genel olarak değerlendirmek gerekirse;

  • Bizdeki Uludağ Kayak merkezi kıvamında tam konfor ve çok alternatifli profesyonel pistler istiyorsanız fiyatı ve konaklaması en pahalı olan Gudauri Kayak Merkezi tercihiniz olabilir. Üç binlik zirvelerden kayıp 5 yıldızlı otellerde konaklayabilirsiniz. (Bir günlük ski Pass: 50 Lari)
  • Hem tarihi dokusu olsun hem uzun pistleri olsun derseniz ikinci sırada fantastik dağları ve kuleli evleri ile Svaneti Bölgesindeki Mestia Kayak Merkezi'ni öneririz. Her türlü konaklama imkanı var. Otel, pansiyon, bungalov gibi.. (Bir günlük ski pass:40 lari)
  • Çocukla da gidelim, hoş vakit geçirelim derseniz Bakuriani Kayak Merkezi tam size göre. Çocuklar ve yetişkinler için kayak dışında da aktiviteler sunan panayır tarzında bir alana sahip sevdiğimiz bir kayak merkezidir. ( Bir günlük ski pass:30 lari)
  • Yeni olmasından ötürü konaklama ve yeme içme tesisleri yetersiz olmasına rağmen yaşayan bir yaylada kalmak, yöre insanı ile iç içe olabilmek ve maddi anlamda ekonomi yapıp alternatifi az pistlerinde kaymak isterseniz tercihiniz Goderdzi olsun. Goderdzi şimdilik çok yeni ama gelişmeye devam edeceğine eminiz. Çünkü bölgede yatırımlar başlamış ve telesiyejler en kalitelisinden tercih edilmiş. ( Bir günlük Ski Pass: 25 Lari) 
  • Son olarak Tiflis şehrinin az üstünde de küçük bir pist bulunmakta... ama o pistte kaymadık.

                                                                                                        Not: 1 Lari = 0,50 TL (Ocak 2018)

Bu da bizden bonus: Goderdzi'deki pansiyon evlerin listesi...



Goderdzi bozuk yolu ile aklımızda soru işaretleri bıraktı ama sanırım biz yine kaymak için Batum'dan tekrar buraya çıkarız gibimize geliyor...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder